Generálkivitelező kiválasztása - Csigaterv Építész Stúdió

épületek
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Építész Infó > Tervezés - Építés

Hogy válasszunk kivitelezőt családi házunk építésére

Az építész tervező kiválasztását követően egy újabb nehéz, felelősségteljes döntés a kivitelező kiválasztása, melyen a szépen megtervezett családi ház megvalósítása múlik. Nagyon sok szereplő van jelenleg a piacon, akik kivitelezéssel foglalkoznak, különböző árakon, minőségben. 
Úgy mint más szolgáltatások esetében is vannak nagyon jó, elfogadható és minősíthetetlen munkát végző kóklerek is.

Az alábbi linkre kattintva egy rövid összefoglalót, segítséget talál, hogy Ön is megtalálhassa a minőségi munkát végző vállalkozót, ki tudja szűrni, azt, aki csak a lehúzásban jeleskedik.

KATTINTSON A LINKRE, HOGY ÖN MÁR NE ESSEN EZEKBE A HIBÁKBA!

Kivitelező kiválasztásának szempontjai

Érdemes 2-3 kivitelezőtől árajánlatot kérni

Arra viszont ügyeljünk, hogy ne küldjük el mindenkinek az ajánlat kérőt, akit az interneten fellelünk. Egyrészt azért mert 3, esetleg 4 szóba jöhető kivitelezőből lehet választani, másrészt egy árajánlat elkészítésében, ha lelkiismeretesen foglalkozik vele az illetékes, akkor pár napos munka azért benne van. Aki nem nyer, az feleslegesen dolgozik.


Személyes találkozó


Érdemes személyesen is találkozni a kivitelezőkkel.
Egyrészt amiatt, hogy a megküldött árajánlatot bővebben ismertesse, másrészt egy személyes benyomás is legyen, ami megkönnyítheti a döntést.
A kivitelezés 6-7-8 hónapjában a folyamatos kapcsolattartást, kommunikációt segíti, ha az építtető és a kivitelező jó viszonyban van.

felépült és építés alatt lévő referenciák

Érdemes kivitelezőnként néhány referenciát is megtekinteni. Ettől általában nem szoktak elzárkózni a kivitelezők. Folyamatban lévő építkezést is érdemes megnézni, ahol láthatjuk hogy milyen kapacitással, gépekkel rendelkezik a kivitelező, illetve az építkezésen mennyire tartanak rendet. 

Ha sikerül már felépült házat is megtekinteni, akkor érdemes az ott lakóktól is tájékozódni, hogy mennyire voltak elégedettek a kivitelező munkájával, hozzáállásával, határidőkkel.


Árajánlatok átnézése, összevetése


Az árajánlatok átnézése, összevetése sem egyszerű feladat. Ebben ha bizonytalan kérje nyugodtan tervezője segítségét, aki esetleg észreveszi az egyes ajánlatokban rejlő hiányosságokat, melyekre egy személyes egyeztetés keretében rá lehet kérdezni, pontosítani lehet. Ilyenek lehetnek pl. a teraszokra, járdákra, támfalakra vonatkozó hiányosságok, melyekre az ajánlat nem tér ki, de laikusként belegondolja az ember és ebből később félreértések lehetnek. 

Szerződés a kivitelezővel

A jó együttműködés záloga egy részletes, mindenre kitérő szerződés, mely garantálja a gördülékeny munkavégzést és annak befejeződésével a baráti kézfogással történő elválást. A legtöbb esetben a megromlott munkakapcsolat mögött egy hevenyészett szerződés áll, melynek homályos részeibe mindenki a saját magára nézve kedvező dolgokat lát bele.

Felelős műszaki vezető, vagy műszaki ellenőr?

A műszaki vezető az építkezésen történtekért felel, ő az aki a használatbavételkor nyilatkozik, hogy minden rendben volt a munkálatok során. A műszaki vezetőt a kivitelező alkalmazza, neki tartozik elszámolással, alkalmazása kötelező.

A műszaki ellenőrt családi ház építésénél nem kötelező alkalmazni. Ha igény van rá, akkor az az építtető költsége, de ebben az esetben neki is tartozik elszámolással. A feladata a kivitelező és a műszaki vezető munkájának ellenőrzése. A műszaki ellenőr veszi át a már elkészült munkafázisokat, mely alapján a kivitelező benyújtja a szerződés szerint a részszámlákat.

 VISSZA

A+ ENERGIAOSZTÁLYÚ 

Hasonló témájú cikkek

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz