Levegős hőszivattyúk leolvasztása - Csigaterv Építész Stúdió

épületek
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Építész Infó > Építőipari termék

Levegős hőszivattyúknál elengedhetetlen a leolvasztás

Másik gond: levegős hőszivattyúknál elengedhetetlen az ún. leolvasztás, ekkor az elpárologtatóra ráfagyott levegőből kicsapódott pára (már jég formában) eltávolítása a cél, hogy a hőszivattyú működéséhez szükséges levegő térfogatáram biztosítva legyen. Ez egy konkrét mérés alapján -5°C- ban kb. 6 – 8 perc. Vegyük a 6 percet - legyünk optmisták – óránként 6 perc az ismételten 10%!!


Eddig több, mint 25%-nál tartunk. Használati meleg víz készítésről nem beszéltünk még semmit, mert ha padlófűtés van ott úgyis tárolunk hőt hosszan tartó hideg meg nincs, vagy mégis?...4 fő esetén német ajánlással 1 kW – ot kell pluszban számolni. Amíg a hőszivattyú HMV-t (használati melegvíz) készít, addig nem fűt!! Ez a 12 kW-os gép esetén ismételten, órákra vetítve 5 percet vesz igénybe. Annyit tudni kell, hogy a HMV fogyasztás nem 24 órás, de -7°C – ban is kell fürödni, mosogatni, stb. Valójában ez a teljesítmény is a fűtésből marad ki.  


Összefoglalás

Egy adott ház hővesztesége -15°C – nál 11,8 kW. Ez a ház, a fent leírt német ajánlást alkalmazva, -7°C egyensúlyi pontnál (ennél a külső hőmérsékletnél egyenlő a ház hővesztesége a hőszivattyú fűtési teljesítményével) elméletben 9,3 kW hőveszteségű. 

Viszont a fenti korrekciók végrehajtása után közelítve a gyakorlathoz 9,3+(9,3x0,2)+(9,3x0,1)+1+(9,3x0,083)= 13,8 kW-ot kapunk!!! (Sárgával kiemelt sor az alábbi táblázatban). 

Végeredményben – 7°C-nál 13,8 kW –os teljesítményű hőszivattyú kell 9,3 kW hőveszteség kiegyensúlyozására a fűtésből kieső idő miatt. Természetesen még mindig levegős gépről beszélünk, földszondás illetve víz/víz hőszivattyú esetében is csak egy fokkal jobb a helyzet. 

Leolvasztás nincs, viszont geoszünet és HMV készítés ugyanúgy van.  A példára vonatkoztatva: 13,4 kW – os hőszivattyú kell (kék sor). Előnye még a földenergiás gépnek, hogy teljesítménye a külső hőmérsékletre nem érzékeny.Lassan érthető, hogy miért fáztak mostanában sokan a tartós hidegben, amikor -15°C volt huzamosabb ideig... 

Kimondhatjuk, hogy a 12 kW –os levegős hőszivattyú a példában szereplő épületet -7°C – külső hőmérsékletnél csak a névleges teljesítmény felével fűti, -15°C esetén pedig már alig negyedével! írta: Varga Márton okl. gépészmérnök tervező

  VISSZA

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz