Levegős hőszivattyúk - Csigaterv Építész Stúdió

épületek
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Építész Infó > Építőipari termék

A levegős hőszivattyúknál van a legnagyobb probléma

A legnagyobb gond mindenképp a levegős hőszivattyúknál van, mert egy „apró“ dolgot kereskedőink elfelejtenek. A levegős hőszivattyúnál megadott névleges értékek A2/W35, tehát 2°C – os külső levegő hőmérséklet, és 35°C-os előremenő víz hőmérséklet mellett kapott teljesítmény. Nézzünk egy példát:
Körülmények: visszatérő víz hőmérséklete: 30 °C. előremenő víz hőmérséklete:35°C


Mi is az a COP?

A hőszivattyú hatásfokát úgy határozzuk meg, hogy a felhasznált elektromos teljesítményhez képest mennyivel nagyobb hő teljesítményt kapunk. Mindkét mennyiséget kWh-ban mérjük. A hányadosuk átlagosan 2-6 között mozog. A hányados teljesítménymutató vagy munkaszám néven van a köztudatban, rövidített de gyakran használt neve fűtésnél COP, hűtésnél EER.

Ez már egy „speciális“ levegős hőszivattyú, mivel állandó teljesítménnyel dolgozik a külső hőmérséklet függvényében. A jellemző értékek láthatók két különböző teljesítményű gépnél is. Érdekes a honlapokon csak annyi látszik, hogy 4,67-es COP!! Mondhatjuk erre, hogy jelenlegi piaci gázár mellett még így is olcsóbb, mint gázzal fűteni. Jelenleg 149 Ft/m3, 34Ft/MJ, 80%-os (kéményveszteség, kazánhatásfok, stb) mellett ez 19,7 Ft/kWh-t jelent. Ugyanez levegős hőszivattyú 32,66 Ft-os geotarifa mellett 1,6-os COP – nál 20,4 Ft/kWh – t jelent. Ne felejtsük el 35/30°C – nál apró betűs rész...

  VISSZA

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz