Hőszivattyúk méretezése - Csigaterv Építész Stúdió

épületek
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Építész Infó > Építőipari termék

Hőszivattyúk méretezése

A következő probléma ennél lényegesen nagyobb: vegyünk egy konkrét példát. Magyarországon a méretezési hőmérséklet fűtés esetén -11°C, -13°C és -15°C lehet nyugatról keletre. Budapesti viszonylatban – 13°C-al kell számolni.


A hőszivattyú méretezésénél (levegősről beszélek) nem egyértelmű, hogy mire számoljunk. Ennek magyarázata az, hogy a külső hőmérséklet függvényében a teljesítmény változik (erről már írtam, télen egyre rosszabb a helyzet), de ennek fordítottja is igaz, ahogy „tavaszodik“ a teljesítménye a gépnek nő, ami egyre fölöslegesebb, mivel a ház hővesztesége csökken.Optimális egyensúlyi pont - Bivalencia


Az optimális bivalencia eléréséhez véleményem szerint (német ajánlás) az egyik legjobb: kb. -7°C-ra méretezni, amit a következő tényezőkkel kell korrigálni: Ahhoz, hogy olcsón tudjuk üzemeltetni a hőszivattyúnkat kedvezményes áram kell (geo, vagy H tarifa), ami nem választható, hanem szolgáltató függő.
H tarifa esetében október 15-től április 15-ig napi 24 órában kapjuk az áramot kb. 30 Ft/kWh –ért, de geoáram esetén csak napi 20 órában kapjuk az áramot 2x2 óra szünettel. Igaz, egész évben. Ez mit jelent? 


Ha teljes napot veszünk figyelembe, akkor 4 óra kiesik, ez -16,67 %, tehát a hőszivattyú teljesítményénél ezt korrigálni kell, ami +20% - ot jelent!

  VISSZA

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz