Kivitelezés megkezdésének menete - e-napló - Csigaterv Építész Stúdió

épületek
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Építész Infó > Tervezés - Építés

Kivitelezés megkezdésének menete

Mikor szükséges kiviteli terv?

A kiviteli tervet az építtető, vagy akár a kivitelező is megrendelheti a tervezőtől.  Nem  minden esetben szükséges a kiviteli terv, szükségességéről az építésztől  tájékozódhat, vagy az alábbi linken elérhető az ide vonatkozó rendelet. (függ pl. a szintek számától, a beépítés nagyságától, szintterülettől,  építménymagasságtól)


191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet


Előfordulhat olyan eset, hogy a rendelet szerint nem kötelező minden (építész, gépész, elektromos, tartószerketeri) szakágról kiviteli tervet  készíttetnünk,  de a ház formája, tömege, összetettsége megkívánja a teljes dokumentáció készítését. Ami szinte biztosan szükséges, az a tartószerkezeti kiviteli terv.

Miért érdemes kiviteli tervet készíttetni?

Ebben az esetben nem érdemes ezen spórolnunk, mert többe kerülhet az építkezés ennek hiányában. A kiviteli terv egyrészről az építtető érdekeit védi, hogy az építkezés során a megfelelő építőanyagok, a megfelelő módon kerüljenek beépítésre, másrészt a kivitelezőnek is jó, mert gyorsabban és jobb minőséget tud produkálni.
(a legjobb minőségű anyagok beépítése ellenére is rosszul végződhet az építkezés és a legnagyobb szakértelemmel épített ház sem lesz tökéletes, ha nem a megfelelő anyagokból készül.)

KATTINTSON A LINKRE, HOGY ÖN MÁR NE ESSEN EZEKBE A HIBÁKBA!

Kivitelező kiválasztása


Kivitelező kiválasztása szintén nem egyszerű feladat.  A legfontosabb, hogy kérjünk  több  árajánlatot, melyek tartalmazzanak egy részletes költségvetést, valamint egy  műszaki  leírást, melyben a kivitelező leírja, hogy az ajánlott ár pontosan mit  tartalmaz. 


(pl. milyen  típusú nyílászárókat épít be, hány cm vastag, ill. milyen típusú  hőszigeteléssel számolt, 
a fűtési rendszer részletezése, stb.) Nem mindig a legolcsóbb ár a  legkedvezőbb számunkra. Ha bizonytalan, segítségre van szüksége a döntésben, akkor  építészétől kérjen tanácsot.

2013. október 1-jétől az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésének tudomásulvétele megszűnt, mivel az e-építési napló megnyitása során értesül az építésfelügyeleti hatóság a kivitelezés megkezdéséről.

Az e-építési naplóval kapcsolatosan az alábbi linken talál bővebb tájékoztatást:


191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet
az építőipari kivitelezési tevékenységről

 VISSZA

Hasonló témájú cikkek

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz