mekkora legyen a nappali - Csigaterv Építész Stúdió

mekkora legyen a nappali - Csigaterv Építész Stúdió

épületek
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Építész Infó > Nagy kérdések...

Mekkora legyen a nappali

Nappali:


OTÉK (Kormány rendelet az Országos tele-pülésrendezési és építési követelményekről) szerint a nappali minimális alapterülete 17 m2, melybe nem számítandó bele a konyha, illetve az étkező alapterülete, amennyiben ezek a helyiségek egy légtérben vannak.

Ha egy kicsit eltekintünk a minimális méretektől, akkor az a legjobb, ha minél tágasabb a tér.

Egy kis, vagy közepes alapterületű családi ház esetében (90-120 m2) ~20-25 m2 körüli, míg egy nagyobb alapterületű épület esetében (180-220 m2) 30-40 m2 –es nappalival számolhatunk.

Minden attól függ, hogy mekkora házat szeretnénk építeni, illetve mi fér bele a költségekbe. 
Fontos szempont még az is, hogy a nappali tere egy légtérbe kerül-e a konyha, étkező tereivel (amerikai konyhás nappali), vagy egymástól elkülönülve, külön helyiségként funkcionálnak.

Abban az esetben, ha egy légtérbe kerül az előbb említett 3 funkció, úgy nagyobb lesz a tér érzetünk, míg ha elaprózzuk a helyiségeket, úgy egy 17 m2 alapterületű nappalit elég szűkösnek fogunk érezni.
Amennyiben kisebb családi otthon tervezésében gondolkodunk, úgy érdemesebb egyben kezelni ezt a 3 funkciót és így a minimális méretekkel is élhető élettereket tudunk kialakítani.

A fentebb leírtak általános érvényűek, minden tervezési feladat egyedi, mellyel kapcsolatosan kérje ki építész tervezője véleményét!

NAPPALI     KONYHA-ÉTKEZŐ     


Válasszon a fentiek közül, hogy megtudja mi az optimális alapterület!

 VISSZA

alapterület számoló segédlet! - Töltse le most facebook oldalunkról!

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz