Az építész sem mindenható. - Csigaterv Építész Stúdió Kft.

Tartalomhoz ugrás
Építész Infó > Nagy kérdések...

Mit építhetünk a telkünkre?


A legjobb ha a helyi építés hatóságnál érdeklődünk telkünk beépítési paraméterei felől. Ezen információk beszerzését kérheti az építész tervezőtől is.

A legjobb azonban ha még a telek megvásárlása előtt tájékozódunk a beépítési lehetőségekről, még mielőtt a családi ház tervezés során közölné az építész, hogy otthonunk a tervezett paraméterek mellett nem valósítható meg. Bár nagyon sok jó építész munkálkodik kicsiny országunkban akik szeretik a kihívásokat, de ha egy mód van rá, akkor ne kísértsük a sorsot, mert akár milyen jól is hangzana, az építész sem mindenható.

Azt hogy egy telekre mit építhetünk, azt több rendelet is szabályozza. Ilyen rendelet például a

Az OTÉK alkalmazásán kívül fontos figyelembe vennünk az adott településre vonatkozó Rendezési Tervet és a  Helyi Építési Szabályzat, azaz a HÉSZ előírásait.
Ezen felül az alábbi oldalon további hatályos építkezéssel kapcsolatos jogszabályok találhatóak, melyek mind-mind befolyással bírhatnak családi házunk tervezése folyamán.

Legfontosabb beépítési paraméterek

- beépítés módja - szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú, ikresen csatlakozó

- előkert, oldalkert, hátsókertre vonatkozó előírások
- beépítési százalék (térszín alatt és felett)
- szintterületi mutató
- építménymagasság, homlokzatmagasság
- zöldfelület minimális nagysága

A beépítés módjának, elő, oldal, és hátsókert mértékének az OTÉK vagy a HÉSZ által való meghatározásával a tervezendő épület helye behatárolódik. Nem építhetjük akárhová családi házunkat, ezeket az előírásokat be kell tartania az építésznek a családi ház tervezés, vagy egyéb más épület tervezés során.

Sok tényező befolyásolja, hogy egy adott telekre milyen családi ház tervezhető. Gondolok most például  az épület maximális bruttó alapterületére, melyet a helyi építési szabályzat százalékos formában maximalizál.  Ha nagy családi otthont szeretnénk építeni, akkor ne apró telket vásároljunk! :)

Szintterület
Szintén családi házunk nagyságát befolyásolja a szintterületi mutató.
A szinterületi mutató az összes építményszint bruttó alapterülete, osztva a telek területével.
Bizonyos esetekben (HÉSZ függő) vannak csökkentő tényezők.

Pl. térszín alatti gépkocsi tárolókat, illetve a hozzá vezető közlekedő területeket nem kell beleszámítani, de előfordul, hogy csak a kötelező gépkocsi tárolókon felül tervezett területek vonhatóak le.
A lakásokhoz tartozó tárolókat is le lehet vonni esetenként, de ezekről is a helyi építési szabályzatok rendelkeznek, nem általános érvényűek!
A lépcső esetében a legfelső szint légterét nem kell beleszámítani a bruttó alapterületbe, mivel annak azon a szinten nincs járófelülete, azt az alatta lévő szinten vesszük bele a számításba.

Homlokzat, Építmény és Épületmagasság
Szintén fontos tényező a minimális, illetve maximális homlokzat, illetve építménymagasság. Ha az építési szabályzat maximális homlokzatmagasságot ír elő, akkor az épületünk minden homlokzatának meg kell felelnie az előírásoknak, vagyis egyik épület homlokzat magassága sem lépheti túl a maximalizált értéket. Kivétel, ha pl. lejtős telek esetén külön határozzák meg a homlokzatmagasságot a lejtő felőli oldalra, ebben az esetben csak arra a homlokzatra kell betartani a homlokzatmagassági korlátozást.

Ha az építménymagasságot maximalizálja a HÉSZ, akkor a családi házunk homlokzati magasságainak átlagáról beszélünk. Ebben az esetben előfordulhat hogy az épület egyes oldalai magasabbak mint az előírt érték, viszont más részei pedig alacsonyabbak. A felület számításoknál itt is vannak csökkentő és egyéb más tényezők, melyek ismeretében az építész tervező elkészíti az építmény magasság számítást.

Zöldfelület számítás

Zöldfelület minimális nagysága is sok esetben meghatározásra kerül. Ebben az esetben nem elég azt figyelnünk hogy a házunk alapterülete ne lépje túl az előírt maximális értéket, figyelnünk kell a telken tervezett burkolati felületek nagyságára is.

Az építész a családi ház tervezés mellett más egyéb, a hivatal által előírt munkarészeket elvégzésére is hivatott, mint például a zöldfelületi mutató, a beépítési százalék, a szintterületi mutató, valamint az építménymagasság számítás. Ezek a munkarészek szintén részét képezik az építési engedélyezési tervdokumentációnak.

Csigaterv Építész Stúdió Kft.
iroda: 1117 Budapest, Fehérvári út 44.
mobil: +36-70/770-6091
e-mail: csigaterv(kukac)gmail.com
Szolgáltatások:
lakóépületek tervezése és engedélyeztetése
családi házak, társasházak, villák, nyaralók, luxus otthonok
Mert Mindenkinek kell egy otthon!
Vissza a tartalomhoz