Miért kell építész egy családi ház tervezéshez? - Csigaterv Építész Stúdió Kft.

Tartalomhoz ugrás
Építész Infó > Építész szerepe

Miért kell építész ház tervezéshez?

Tesszük fel magunknak a kérdést, hisz "kockás papíron" mindenki tud alaprajzot rajzolni, a többit meg majd a kőművessel közben kitaláljuk...
Ezt nem lehetséges, mivel általában valamilyen építési / bejelentési engedélyt mindenképp kérnünk kell az építkezés megkezdése előtt.
Fontos érv még az építész tervező szükségessége mellett egész egyszerűen az, hogy neki ez a hivatása,  jobban ért hozzá. Elkeseredésre nincs ok, hisz a tervezés közös feladat, az építtetői elképzelések, igények nélkül a tervből csak egy ház lenne és nem egy meleg otthon.

Kivételek az építési engedély nélkül és bontási engedély nélkül végezhető tevékenységek. Míg mi magunk általában egyszer építkezünk, egyszer van rá alkalmunk, hogy tervezgessük, megálmodjuk otthonunkat, addig egy építész napi tevékenységei közé tartozik a családi ház tervezés, vagy más épületek tervezése.

Az építész nekünk dolgozik

Nekünk készíti el családi házunk tervrajzait és a látványterveket, a mi útmutatásaink szerint, az ő szakmai tudását, és kreativitását felhasználva, hogy mindannyiunk közös örömére megszülessen az otthonunk.
Tehát szedjük össze gondolatainkat, vessük papírra elképzeléseinket, írjuk össze általunk fontosnak tartott szempontokat, melyet osszunk meg az általunk választott építész tervezővel, majd hagyjuk, hogy az átadott útmutatások alapján elkezdje tovább álmodni  otthonunkat.

Egy jó építész véleményem szerint abban is megmutatkozik, hogy a tervezés folyamán folyamatos kapcsolatot tart ügyfeleivel, figyel a visszajelzésekre, figyelembe veszi a megrendelői véleményeket döntéseket, nem csupán az önmegvalósításra törekszik. Viszont a kölcsönös bizalom elengedhetetlen építtető és építész között.


Az építészeti tervezés folyamán ahogy tervezőnk figyel ránk, úgy mi is fogadjuk meg tanácsait, javaslatait, mert százezreket, milliókat takaríthatunk meg úgy, hogy nem kötöttünk semmilyen kompromisszumot, csupán ésszerűen, építészünkre hallgatva döntöttünk.

A tetszetős tervek sokszor nem az új otthonra vágyó családnak készülnek, hanem magának az építésznek, aki nem törődve a családtagok szokásaival, életritmusával, vágyaival, saját egóját  valósítja meg, magának tervez.
Kinek is tervez az építész?
Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy ne bízzunk meg a tervezőben, csak még az első beszélgetés alkalmával pontosítsuk mekkora, milyen stílusú családi házat tervezzen nekünk az építész., milyen kivitelezési költségekre számíthatunk.Azt követően, hogy jeleztük az építésznek, hogy mekkora, milyen stílusú családi házat szeretnénk terveztetni velei és minderre mennyi pénz áll rendelkezésünkre,  beszéljünk az otthonunkkal kapcsolatos elképzeléseinkről. Az építész tervezővel közösen írjuk össze a tervezési programot, melyben leírhatunk minden olyan elképzelést, igényt,  melyet az új otthonunkkal kapcsolatosan elvárunk.

Mi kerüljön a tervezési programba?
Írjuk le pl. a tervezési programban, hogy hány hálószobát,  mekkora nappalit szeretnénk, szükségünk van-e háztartási helyiségre, kamrára házimozi szobára, garázst tervezünk-e, ha igen hány állásos legyen a gépkocsi tároló. Ezen kívül még más és más dolog lehet, ami nekünk fontos, ezért ne legyünk restek minden információt az építész tudtára adni és számon kérni tőle, ha ezek közül bármit is figyelmen kívül hagy.
Hallgassuk meg a tanácsokat, javaslatokat!

Ezeken felül természetesen az építész javaslatait, ötleteit hallgassuk meg, mert sokszor előfordul, hogy amit laikusként jónak gondolunk, láttunk valamit egy újságban, az nem biztos, hogy a mi esetünkben is jól működik, ugyan azt a hatást érjük el vele. Egy jó építész meghallgatja az építtető igényeit, kéréseit,  de semmi kép nem másol szolgamódon "kockás papírról", hanem a tervezői programban leírtakat szem előtt tartva, hozzáadva mérnöki tudását, kreativitását tervezi meg az épületet.

Csigaterv Építész Stúdió Kft.
iroda: 1117 Budapest, Fehérvári út 44.
mobil: +36-70/770-6091
e-mail: csigaterv(kukac)gmail.com
Szolgáltatások:
lakóépületek tervezése és engedélyeztetése
családi házak, társasházak, villák, nyaralók, luxus otthonok
Mert Mindenkinek kell egy otthon!
Vissza a tartalomhoz