Hol vásároljunk építési telket? - Csigaterv Építész Stúdió Kft.

Tartalomhoz ugrás

Hol vásároljunk telket?

Mobil házat szeretne?
Családi házunk későbbiekben átalakíthatjuk, átépíthetjük, de ahogy már írtam egy előző résznél, a telkünket, házunkat nem tologathatjuk egyik utcából, vagy városból egy másikba, hacsak nem mobil házról beszélünk.

Ne a telken spóroljunk, de a családot se vigyük a csőd szélére.
(Ne vegyünk telket azért mert 1 Ft-ért van, ha nem tudunk más érvet felsorakoztatni mellette.)
Milyen környéken található az ingatlan?

Nagyon nem mindegy milyen környéken építi fel álmaink otthonát. Építsünk 30 millióból két teljesen egyforma családi házat, egy kevésbé felkapott és egy frekventáltabb környéken. Ön szerint melyiket lehetne jobb áron, hamarabb értékesíteni?
Hiába az esetleg kicsit magasabb telek ár, a frekventáltabb telekre épített családi ház rövidebb idő alatt, jobb áron értékesíthető. Igaz általában senki nem azzal tervez építkezéskor, hogy eladja a házat, de ki tudja mi lesz 5-10 év múlva. A felépített családi ház nem árt, ha piacképes marad a későbbiek folyamán is.
Otthon - munkahely távolsága...
Igaz nem feltétlenül dolgozunk egy életen át egy helyen, nem is lehet ez a fő szempont, de mindenképp érdemes megvizsgálni, hogy például ha a szak-mánkból adódóan városhoz vagyunk kötve és mi egy vidéki telek után só-várgunk, akkor mennyi időt vesz el a napi munkába járás.


Igaz ez fordítva is. Belvárosi ingatlant keresünk, de munkahelyünkből adódóan a külvárosi részbe, vagy vidékre kell ingáznunk. Nem is beszéltünk még a gyerekek iskolába, óvodába való eljutásáról. Az adott településen van-e iskola, óvoda?

Ez nem minden esetben jelent annyival több időt, hogy egy pazar panorámával, biztonságos környéken lévő, jó infrastruktúrával rendelkező telekről lemondjunk. Egy kis többlet ingázás részemről biztosan beleférne, hogy felépítsem álmaim családi házát, de mindenkinek saját maga kell mérlegelnie, döntenie ezt illetően.

Mi építhető a telekre?
Fontos tudnunk azt is, hogy a kiszemelt építési telekre milyen építési előírások vonatkoznak. Hiába a mi tulajdonunk a telek, építeni csak is az előírt keretek lehet. Több szempontból is behatárolják az előírások álmainkat.

Többek között meghatározzák a telek beépíthetőségét, az épület max. magasságát, zöldfelület mértékét, sőt sok esetben a tető hajlásszögét, anyagát. Megtilthatják pl. a lapostetős kialakítást, vagy behatárolhatják az épület elhelyezkedését a telken belül.

Csigaterv Építész Stúdió Kft.
iroda: 1117 Budapest, Fehérvári út 44.
mobil: +36-70/770-6091
e-mail: csigaterv(kukac)gmail.com
Szolgáltatások:
lakóépületek tervezése és engedélyeztetése
családi házak, társasházak, villák, nyaralók, luxus otthonok
Mert Mindenkinek kell egy otthon!
Vissza a tartalomhoz