Befolyásoló tényezők a homlokzati színek kiválasztásában - Csigaterv Építész Stúdió Kft.

Tartalomhoz ugrás
Építész Infó > Nagy kérdések...

Néhány jótanács a homlokzati színek kiválasztásához

épület nagysága:
Kisebb épületek esetén nem tanácsos több színt használni, maradjunk az 1-2 színnél. Nagyobb családi házak, társasházak esetén bővíthetjük a színek számát, de ebben az esetben is vigyázzunk, hogy ne essünk át a ló túl oldalára. A kevesebb néha több. Nem kell feltétlenül a színkártyán szereplő összes színt alkalmaznunk

környező épületek színvilága:
Vizsgáljuk meg mi a célunk. Kitűnni, vagy szolidan, esztétikusan belesimulni a környezetbe. Mind kettő választás jó lehet. Mérlegeljünk, kérjük ki az építészmérnök véleményét.


épület tagolása:
Az épület tagolása teszi lehetővé a színek közötti váltásokat. Egy tagoltabb, nagyobb épületen több szín is jól mutathat, míg egy földszintes, téglalap alakú épületen ne próbáljuk a teljes színpaletta felvitelét.


tetőfedés színe:
A homlokzatunk színei harmonizáljanak az épület egyéb anyagaival, pl a tetőfedéssel.


nyílászárók színe:
Alkalmazkodjunk az épület más szerkezeteinek megjelenéséhez is.


funkció:
Más szempontok szerint válasszunk színt családi ház, társasház, középület esetén. Egy társasház, középület, akár tömegéből adódóan is több szín, anyag        alkalmazását teszi lehetővé. Színek használata terén az erősebb, kontrasztosabb színeket családi házaknál lehetőleg kerüljük. (sötétkék, sötétzöld, piros..)
épület védettsége:
A HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat) szabályozásokat tartalmazhat erre vonatkozólag, ahol megtilthatják pl a rikító színek alkalmazását.


épület színe milyen felületre kerül felvitelre:
- A dryvit rendszerű homlokzatok esetén kerüljük a nagyon sötét színeket, mert elnyeli a nap melegét, főleg az épület azon homlokzati részein, melyek fokozottan vannak kitéve a napsugárzásnak (déli homlokzat).

- Nyáron a tűző napnak kitett déli homlokzaton akár 60-70 C fok is lehet a hőmérséklet. A vékony homlokzati vakolat alatti hőszigetelés nem tudja elvezetni a hőt, ezért a színes rétegnek kell a hő mozgásból adódó tágulásokat és zsugorodásokat annak megrepedezése nélkül átvészelnie.

- Hőszigetelő rendszerek alkalmazása esetén javasolt az olyan színek választása, melyeknek a fényvisszaverő képessége 25-30 százalék feletti. A színkártyákon ezt HVB értékkel jelölik.

- Ezt kiküszöbölve már gyártanak olyan jó minőségű vakolatot is, mely rugalmas és repedésmentesen átvészeli a hőingadozást, védi a falazatot, az alatta lévő rétegeket az időjárás viszontagságaitól.

- Figyeljünk arra is, hogy a megvásárolt homlokzati színezőanyag pigmentjei jó minőségűek legyenek, mert csak abban az esetben őrzik meg hosszú évekig eredeti tónusukat.
Csigaterv Építész Stúdió Kft.
iroda: 1117 Budapest, Fehérvári út 44.
mobil: +36-70/770-6091
e-mail: csigaterv(kukac)gmail.com
Szolgáltatások:
lakóépületek tervezése és engedélyeztetése
családi házak, társasházak, villák, nyaralók, luxus otthonok
Mert Mindenkinek kell egy otthon!
Vissza a tartalomhoz