Mekkora házat építsek? - Csigaterv Építész Stúdió Kft.

Mekkora házat építsek? - Csigaterv Építész Stúdió Kft.

Tartalomhoz ugrás
Építész Infó > Nagy kérdések...

Mekkora házat építsek? Mekkora legyen a...

Ez az egyik legelső kérdés, melyet megválaszolunk, mielőtt építészt keresünk családi házunk megterveztetésére. Ebben próbálunk most egy kicsit segíteni, hogy mire tervező asztal elé ülünk, arra már egy jól átgondolt tervezési koncepcióval rendelkezzünk. Vegyük akkor most sorra egy lakóház helyiségeinek optimális méreteit.

Nappali

OTÉK (Kormány rendelet az Országos tele-pülésrendezési és építési követelményekről) szerint a nappali minimális alapterülete 17 m2, melybe nem számítandó bele a konyha, illetve az étkező alapterülete, amennyiben ezek a helyiségek egy légtérben vannak.

Ha egy kicsit eltekintünk a minimális méretektől, akkor az a legjobb, ha minél tágasabb a tér. Egy kis, vagy közepes alapterületű családi ház esetében (90-120 m2) ~20-25 m2 körüli, míg egy nagyobb alapterületű épület esetében (180-220 m2) 30-40 m2 –es nappalival számolhatunk.

Minden attól függ, hogy mekkora házat szeretnénk építeni, illetve mi fér bele a költségekbe. Fontos szempont még az is, hogy a nappali tere egy légtérbe kerül-e a konyha, étkező tereivel (amerikai konyhás nappali), vagy egymástól elkülönülve, külön helyiségként funkcionálnak.

Abban az esetben, ha egy légtérbe kerül az előbb említett 3 funkció, úgy nagyobb lesz a tér érzetünk, míg ha elaprózzuk a helyiségeket, úgy egy 17 m2 alapterületű nappalit elég szűkösnek fogunk érezni.
Amennyiben kisebb családi otthon tervezésében gondolkodunk, úgy érdemesebb egyben kezelni ezt a 3 funkciót és így a minimális méretekkel is élhető élettereket tudunk kialakítani.

A fentebb leírtak általános érvényűek, minden tervezési feladat egyedi, mellyel kapcsolatosan kérje ki építész tervezője véleményét!

Konyha
Hölgy ismerőseimet idézve, nem lehet elég nagy egy konyha. Ezt kiegészíteném azzal, hogy a konyha nem kell, hogy terjengős legyen, igaz az sem jó, ha alig férünk el benne.

A fontos, hogy megtaláljuk a közép utat, a számunkra jól berendezhető, átlátható konyhát valósítsuk meg. A konyha legyen praktikus, mindennek legyen meg a helye. Ha túl nagy konyhát terveztetünk, akkor felesleges terek alakulnak ki, így nem csak az építési költségek nőnek, hanem a főzés közben az ide-oda szaladgálások hossza is, amiben jobban elfáradunk.

Ha túl kicsi a konyha, akkor azon kívül, hogy nem férnek el a konyhai gépek, edények (ami általában nem kevés), mi sem tudunk hatékonyan dolgozni, mert egy-egy tevékenység elvégzéséhez folyamatosan át kell rendeznünk a sorainkat. (ide-oda kell pakolgatni a már éppen nem,  vagy a majd hamarosan szükséges eszközöket) A konyha méretének meghatározásánál azt sem árt tudni, hogy milyen típusút szeretnénk. - konyhaszigeteset, étkezőasztalosat, bárpultosat

Aztán jön az a kérdés, hogy milyen gépeket szeretnénk használni?
mosogatógép, sütő, főzőlap, beépített mikro sütő, 1 vagy 2 tálcás mosogató, hűtő (beépített, vagy szabadon álló) stb. A konyhát mérete 6-12 m2 közötti alapterülettel érdemes számolni, de ennél kisebb és nagyobb is lehet, kérdés kinek milyen igényei, elképzelései vannak.

Étkező
Min. 8 m2 körüli alapterülettel számolhatunk, de függ a család nagyságától. (hány fős asztalt szeretnénk elhelyezni, úgy, hogy kényelmesen körbejárható legyen)
Lehet külön helyiség, akár a konyhával együtt, illetve manapság elterjedt és divatos módon a konyhával és nappalival egy légtérben.

Fontos, hogy a konyha közelségében legyen, melynek előnye a tálaláskor mutatkozik meg.
Előny, ha ez a három helyiség egy légtérben van, mert így a család nem szakad el egymástól abban az esetben sem, ha valaki főz, éppen az asztalnál kávézik, vagy a nappaliban nézi a TV-t.

Hálószoba
A félszoba minimális mérete 8 m2, a teljes értékű szoba min. 12 m2 alapterületű. 8 m2 általában 1 ágyas szobának megfelelő, mivel egy franciaágyat már nem tudunk kényelmesen elhelyezni.
Gondoljuk azt is végig, hogy milyen bútorokat szeretnénk elhelyezni a hálóban. Lesz-e külön gardrób, vagy a szobában lesznek a szekrények?
Ha nem csak az esti órákban kívánjuk használni a szobát, hanem napközben is, és szükségünk van egy íróasztalra, mely szintén helyet foglal, akkor 14-15 m2 helyigénnyel is számolhatunk.


Fürdőszoba
Nagysága függ az elhelyezendő berendezések számától, típusától, méretétől. Mérete általában 5-10 m2 közötti


Vendég wc:
Érdemes valahol a bejárat közelében egy vendég wc helyiséget tervezni, ami a vendégek számára is használható az intim zóna  tereinek(hálók, fürdő) érintése nélkül.

Háztartási helyiség:
4-8 m2 alapterülettel számoljunk, ennél lehet nagyobb is, mérlegeljük, hogy mire kívánjuk használni, milyen berendezések kerülnek itt elhelyezésre.

Garázs

Fontos itt megjegyezni, hogy a garázs alapterülete is beleszámít a beépítési százalékba!
Mérete attól függ, hogy 1 vagy 2 állásos, tárolni is szeretnénk-e benne.

Álatlában:
2 állásos garázs mérete 6 m x 6 m
1 állásos garázs mérete 3 m x 6 m

Ha a pakolás is fontos szempont, akkor érdemes ezt is mérlegelni.


Csigaterv Építész Stúdió Kft.
iroda: 1117 Budapest, Fehérvári út 44.
mobil: +36-70/770-6091
e-mail: csigaterv(kukac)gmail.com
Szolgáltatások:
lakóépületek tervezése és engedélyeztetése
családi házak, társasházak, villák, nyaralók, luxus otthonok
Mert Mindenkinek kell egy otthon!
Vissza a tartalomhoz