Mire figyeljünk még telekvásárláskor? - Csigaterv Építész Stúdió Kft.

Tartalomhoz ugrás

Telekvásárlás menete

Telek kiválasztása
A megfelelő telek kiválasztása a legelső feladat. Érdemes lehet már a telekvásárlást megelőzően építész tervező tanácsát kikérni, mellyel elkerülhető egy esetleges rossz vásárlás.

Mekkora telket vásároljunk?

Telek szükséges mérete függ az adott telek övezeti besorolásától, mely meghatározza, hogy a tényleges telek terület hány százalékát építhetjük be, valamint az igényeinktől, hogy mekkora családi házat szeretnénk építeni.

Telek formája
A telek formájára vonatkozóan a nem túlságosan nyújtott téglalap, vagy négyzet alakú forma a legideálisabb, de talán a legfontosabb, hogy elég széles legyen. (azon kívül, hogy ne legyen háromszög alakú, bár ez sem kizáró ok :)) Mit is jelent ez pontosan.

Telek tájolása
Tájolással kapcsolatosan tegyük fel a kérdést magunknak, hogy ragaszkodunk-e ahhoz, hogy a kertünk, nappalink a déli, délnyugati, vagy nyugati oldalon legyen, vagy elfogadható számunkra a hűvösebb, de árnyékosabb oldal is. A nappalit általában a legtöbben a telek hátsó, intimebb része felé szeretik tájolni, ezért jó ha ez D,DNy felé néz. A hálószobákat általában K,ÉK-felé szokták tájolni.
Lejtős vagy sík telek?

Ha a telkünk nagy mértékben lejtős,

az növeli az építés költségeit, viszont adja magát, hogy olyan pincét, alagsort is építsünk, ami kívülről is megközelíthető. Ha garázs építésében is gondolkodunk, akkor így kényelmesebb lehet a garázsba való le és kihajtás.


A lejtős telek mindenképp több szintes, vagy esetleg szinteltolásos tervezést, építést von maga után, ami a panoráma lehehetőségét is magában hordozza.


A sík telekre való építés gazdaságosabb, viszont a föld alatti garázs kialakítása nem olyan kedvező mint a másik esetben. A panoráma is kevésbé valószínű, viszont a sík telken lehetőség van pl. a gyermekünkkel focizni, tollaslabdázni, míg ugyanezt egy erősen lejtős telken nehezen lehetne kivitelezni.

Példák sík telken épült házakra:
nagykovácsi modern otthon, bauhaus villa, Balatonőszöd-nyaraló

  • Találkoztam már olyan építtetővel, aki egy újságot lobogtatva előttem, a fotón egy lejtős telken álló házra mutatott, hogy ilyet szeretne. Ezzel csak az volt a probléma, hogy telkük teljesen sík volt. Amivel alapvetően semmi baj sincs, csak telekvásárlás előtt gondoljuk végig, hogy tulajdonképpen milyen házat is szeretnénk. Legjobb már az elején építész segítségét kérni, aki az Önök által megfogalmazott igények alapján segít a megfelelő telek kiválasztásában.
Van-e a telken valamilyen elbontandó épület?

Ismét egy fontos tényező. Ha olyan telket vásárolunk, melyen elbontásra ítélt épület áll, akkor számoljunk annak a bontással járó költségeivel is. (bontási terv készítés és bontási munkálatok költségei)

A tényleges bontáson kívül a családi házunk építészeti tervezésén kívül az építésznek bontási engedélyezési tervet, vagy bontási bejelentési tervet is készítenie kell.


Tájékozódjunk a közművek állapotáról
Milyen közművek vannak az utcában, ill. a telken belül.
(víz, villany, gáz, csatorna, telefon, internet, kábeltévé) Milyen költsége lehet a bekötéseknek. Szükség lesz-e közműpótló berendezésre  (pl. szennyvíz-gyűjtő), kell-e szennyvízátemelő, amennyiben az utca csatornázott de magasabban fekszik a telek beépíthető részénél.

És ami még nagyon fontos!

A szomszédos  épületek elhelyezkedése a telekhatárhoz képest

Mindenképp nézzük meg  a szomszédos telkeken az épületek elhelyezkedését, valóban minden épület szerepel e a tulajdoni lapon, illetve a valóságban is ott vannak-e ahol a papíron.

Megkeserítheti már a tervezés szakaszát, ha akkor eszmélünk rá, hogy a szomszéd háza, melléképülete, garázsa annak idején nem jó helyre került, túl közel építkezett a telekhatárhoz, ezzel minket kényszerítve az előírt tűztávolság betartására, amivel tovább szűkülnek lehetőségeink.  


Tájékozódjunk a helyi építési hatóságnál a beépítési előírásokról!

Ebben nyugodtan kérhetjük az építész segítségét is, hisz jobban átlátja milyen korlátokkal kell szembenézni a tervezés folyamán, ő az, aki nap mint nap szembesül az ezekkel a szabályokkal. Jobb előre tudni, hogy elképzelt otthonunk csak álom marad csupán, vagy az építési hatóság is áldását adja családi házunk építésére.
Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni a tervezés folyamán.

Ilyenek a teljesség igénye nélkül például a beépítési százalék, a szintterületi mutató, építménymagasság, épületmagasság illetve homlokzat magasság, zöldterület mértéke, elő, oldal, hátsókertek minimális távolságai, nem is beszélve a tűztávolságról. Vannak olyan övezeti területek, ahol meghatározzák a tető formáját, sőt a fedés típusát, színét is.


Telekvásárlás előtt az ügyvéddel közösen ellenőrizzük az alábbiakat!

  •    Kik a tulajdonosok

  •    Van-e haszonélvező, vagy bármilyen joggal rendelkező bejegyzett  személy

  •   Mekkora a telek mérete és miként van bejegyezve. (belterület, szántó, üdülő)

  •    Van-e bármilyen jog bejegyezve (szolgalmi jog, közműátvezetés,  stb.)

  •    Van-e jelzálog és egyéb terhelés az ingatlanra bejegyezve

Csigaterv Építész Stúdió Kft.
iroda: 1117 Budapest, Fehérvári út 44.
mobil: +36-70/770-6091
e-mail: csigaterv(kukac)gmail.com
Szolgáltatások:
lakóépületek tervezése és engedélyeztetése
családi házak, társasházak, villák, nyaralók, luxus otthonok
Mert Mindenkinek kell egy otthon!
Vissza a tartalomhoz