Nyílászárók karbantartása - Csigaterv Építész Stúdió Kft.

Tartalomhoz ugrás
Építész Infó > Építőipari termék

Útmutató - nyílászárók kezelése és karbantartása

Az Ön által vásárolt nyílászárók magas minőségi követelményeknek megfelelő alapanyagokból készülnek, kiváló minőségű vasalatokkal vannak felszerelve. Működésük egyszerű és biztonságos, karbantartási igényük minimális.

Az Ön által vásárolt nyílászárók magas minőségi követelményeknek megfelelő alapanyagokból készülnek, kiváló minőségű vasalatokkal vannak felszerelve. Működésük egyszerű és biztonságos, karbantartási igényük minimális. Ennek ellenére az esetlegesen előfordulható balesetek illetve anyagi kár megelőzése érdekében, valamint hogy nyílászárói még sok év eltelte után is megőrizzék újkori állapotukat, kérjük olvassa el és tartsa be a biztonsági, kezelési és karbantartási előírásokat!

A nyílászáró beépítése
A nyílászáró beépítését célszerű szakemberre bízni, mivel a beépítés szakszerűtlenségéből, pontatlanságából eredően keletkező garanciális kötelezettség a beépítést, végző céget/személyt terheli.

A beépítés műveletei
A falnyílások előkészítése, tisztítása. A szárnyak leszerelése, a fix üvegezésű szerkezetekből az üveg kiszedése abban az esetben, ha a nyílászárót tokon keresztül rögzítjük. Rögzítő vassal történő elhelyezés esetén nem szükséges az üveget kiszerelni. Hagyományos rögzítő vasak felszerelése a tokra, vagy a szerelési furatok elkészítése. A rögzítő vasakat a tokprofil hornyában kell elhelyezni.
A tokot a falnyílásba illesztjük és a kitűzött pozícióban műanyag alátét lemezekkel vagy faékkel tartva a vízszintes és függőleges irányokat, valamint ügyelve a függőleges egysíkúságra beszabályozzuk.
A tok rögzítése után vissza kell helyezni a szárnyakat, ill. beüvegezni a fix részeket.
A funkciópróba után a tok és a falnyílás közötti hézagot hőszigetelő anyaggal kell tömíteni ügyelve arra, hogy a tokszárak ne deformálódjanak. A tömítő hab kb. hat óra elteltével vágható, faragható.

Vigyázat!
Ha tokrögzítős rögzítés történt, a tok alkatrészeit a hab feszítő ereje behajlíthatja, ellene ideiglenes kitámasztással kell védekezni úgy, hogy a tokállók közé kitámasztó lécet kell betenni a hab megszilárdulásáig! A 180 cm-nél szélesebb szerkezetek esetén ezt magasságban is el kell végezni!

Fontos!
Ha alapmázolt termék került beépítésre, gondoskodni kell a mielőbbi készre felületkezelésről, mivel a gomba-, és rovarölőszer tartalmú alapozó nem véd a nedvesség ellen!

Vigyázat!
Festéskor ügyelni kell arra, hogy egyrészt a gumitömítéshez ne kerüljön festék - érdemes átmenetileg eltávolítani - továbbá a vasalat elemeket is ki kell kerülni festéskor. Ha festék kerül rá, azt azonnal le kell törölni! Célszerű a nyílászáró ideiglenes, fóliával történő megóvása a vakolás és egyéb utómunkálatok okozta sérülésektől

Kezelési útmutató
• BUKÓ A KILINCS 90 FOKOS ÁLLÁSA : a helység tartós szellőztetésére
• RÉSSZELLŐZŐ A KILINCS 75 FOKOS ÁLLÁSA (opció): mérsékelt levegőcsere
• NYÍLÓ A KILINCS 45 FOKOS ÁLLÁSA: rövid idejű, intenzív szellőztetésre vagy a nyílászáró külső tisztítására. Ebben az állásban nem szabad a nyílászárót felügyelet nélkül hagyni.
• ZÁRT A KILINCS 0 FOKOS ÁLLÁS: ha nincs szükség levegőcserére vagy a helyiség hosszabb időre felügyelet nélkül marad

• TISZTÍTÓ ÁLLÁSBA BUKTATOTT ÁLLAS: A bukó vasalattal felszerelt szerkezetek tisztítását teszi lehetőivé. Az ablakszárny bukó határoló-ollójának biztosító fülének elfordításával a bukóollót ki kell akasztani, így a szárny teljesen lenyithatóvá válik. Az ablakszárny lenyitott állásban történői alátámasztásáról gondoskodni kell.

Karbantartási előírások
A vasalat elemek - sarokpánt, zárfogadók, zárszerkezetek - évente egyszeri olajozást igényelnek, hogy hosszú élettartalmukat meg őrizzék. A vasalat elemeit szennyeződésektől (vakolat, festés, stb.) óvni kell, azok működés közben maradandó károsodást okozhatnak.
A hőszigetelt üvegezés karbantartást nem, csak tisztítást igényel. Tilos éles eszközök használata, mert az megsértheti az üveg felületét!

Felületek védelme
Javasoljuk a beépítést a vakolás, aljzatbetonozás után elvégezni.
Az iparilag felületkezelt nyílászárót beépítés, valamint az épület vakolása, festése során védeni kell a szennyeződésektől! Csak az erre a célra alkalmas ragasztószalagok, fóliák használhatóak a bevonat védelmére. Jó tapasztalatok vannak a papír ragasztó szalagokkal, ám két héten belül ezeket is el kell távolítani a felületről.

Festés
Amennyiben festetlen szerkezetet vásárolt a festést 1-2 héten belül el kell végezni, mivel az csak gomba és rovarkárosítók ellen védő alapozó szerrel van ellátva. Az alapozás az időjárás ellen csak minimális mértékben véd. A házilagos festéshez a kereskedelemben kapható, a festékgyártók által kültéri festésre javasolt (vizes bázisú) festékek használhatók fe1. A gyárilag készre felületkezelt szerkezetek átfestésére nincs szükség.

Festés felújítása
A nyílászárók idő közönkénti szakszerű javítást illetve kezelést igényelnek, a karbantartási útmutató szerint. A termékek garanciáját a gyártó csak ezek betartásával garantálja.

A lazúros festékkel felületkezelt szerkezetek után a festést főleg a külső oldalon megfelelő ápolás esetén 5-6 évenként ennek hiányában 3-4 évenként, illetve szükség szerint javasoljuk elvégezni úgy, hogy a festékréteget finom csiszolópapírral enyhén átcsiszoljuk, illeszkedő felületek tömítettségét ellenőrizzük esetleg újratömítjük, majd az első festéssel megegyező, vagy azzal kompatibilis kültéri lazúrfestékkel, illetve lakkal átfestjük.

A pigmentes fedőfestékkel felületkezelt szerkezetek után a festést 5-6 évenként, illetve szükség szerint kell elvégezni a laza festékréteg eltávolítása és a felületek átcsiszolása után, a kereskedelemben kapható az első festéssel megegyező, vagy azzal kompatibilis más kültéri fedőfestékkel. A festés megkezdése előtt kérje ki a gyártó véleményét.
Festéskor ügyelni kell arra, hogy a vasalatok mozgó alkatrészeire festék ne kerüljön, mert ez a vasalat működését megnehezíti, esetleg lehetetlenné teszi. Festés előtt a szárnyból a légzáró tömítést ki kell húzni, majd a festék megszáradása után vissza kell helyezni.

Vasalat karbantartása
A mozgó, egymáson csúszó alkatrészeket évenként vékonyan be kell olajozni és a fellazult csavarokat után kell húzni, a használat miatt (kopások-épület mozgás) a vasalatokat a fent leírtak alapján szükség szerint újra beállítani.


Vízvető sín karbantartása
A vízvető sín csatornájában lerakódott szennyeződéseket rendszeresen el kell távolítani, a kifolyónyílások eltömődésének elkerülése érdekében.

Tisztítás
Az ablaküveget és a szerkezetet a háztartásban használt semleges mosószerekkel lehet tisztítani. Mosáshoz kézmeleg vizet használjon. Ne tisztítson szemcsés súrolószerrel és karcolást okozó eszközzel!

Felületkezelés karbantartása
A felületkezelésen keletkezett sérüléseket (horzsolás, ütődés, jégkár) azonnal az alkalmazott felületkezelő rendszer elemeivel ki kell javítani. A nyílászáró felületeinek tisztítása csak természetes tisztítószerekkel vagy a gyártó által ajánlott Tisztító folyadékkal történjen. Egyéb oldószerek, hígítók, agresszív tisztítószerek használata a lakkréteg mattulását, sérülését okozhatja.
Annak érdekében, hogy éveken keresztül megelégedéssel használhassa nyílászáróit rendszeres tisztítás és karbantartás szükséges. A RENNER által forgalmazott Tisztító folyadékkal és Ápoló tejjel ez könnyen megoldható.
A csomag használatával nyílászárói ismét új szerűő fénnyel ragyognak és tovább ellenállnak a kültéri igénybevételeknek. Nincs szükség csiszoló papírra és ecsetre. A Tisztító folyadék tökéletesen tisztítja a pórusokat, gyorsan szárad és vizes bázisú lévén környezetbarát.
Az Ápoló tej visszaadja a felület élénk színét és fényét, valamint meghosszabbítja a bevonat élettartamát. Évente kétszer alkalmazva (tavasszal és ősszel) a tartósság kitolható.

Fontos tudnivaló: szellőztetés
Egy friss építésű épület belső terében nagy mennyiségű vízgőz szabadul fel a friss aljzat betonból és vakolatból.
A lakás használata során is folyamatosan szabadul fel vízgőz (főzés, fürdés, stb...). A
felszabaduló vízgőz a külső falak hideg felületein lecsapódik. A tömörfa nyílászáróknál a vízgőz a hőáramlásnak megfelelően a fa szerkezeten keresztül igyekszik a kültér felé kiegyenlítődni majd a bevonat és a faanyag között lecsapódik. Az alacsony hőmérséklet és a csökkentett szellőztetés miatt a téli hónapokban a tömörfa nyílászárók különösen veszélyeztetettek.
A magas páratartalom ezen felül szerkezeti károsodást tud okozni. Az épületeknél az épületbe bevitt vízmennyiség miatt a levegő relatív páratartalma 80-90%-ot is elérheti, amely a zárt állapotban lévő nyílászárón pára lecsapódást, a falakon penészedést okozhat

A fűtött helységekben kisebb a relatív páratartalom, mint a fűtetlenekben, ezért kisebb a veszélye a magas páratartalom okozta károsodásnak.
Ebből következően a helység szellőztetését és a friss levegő ellátását a fentiekben leírt nyitás módokkal vagy higroszabályozású légbevezetők beépítésével kell megoldani
A nem megfelelő szellőztetés esetén / mivel a mivel szárított faanyagból készül / felszívja a levegőben lévő nedvességet, így 0,3-0,5 %-os
méretváltozás következhet be illetve a felületkezelés is károsodhat.
A nyílászáró erre az okra visszavezethetően működésképtelenné válásáért, vagy károsodásáért a gyártó NEM VÁLLAL garanciát.

Ezért fontos:
• Az építés során felszabaduló nedvességet az épületből el kell távolítani.
• Téli építésű házaknál egyidejű fűtés és szellőztetés szükséges.
• Vakolás és aljzatbetonozás során rendszeresen szellőztetni kell.
• Amennyiben az ablak belső felületén kondenzvíz csapódik le sürgősen szellőztetni kell.
• Az ablakokat teljesen kinyitni szellőztetéskor, a bukóra állítás nem elegendő.
• Egy rövid szellőztetési idő nem elegendő a magas páratartalom eltávolítására.
• Rendszeres szellőztetésre van szükség különösen az építkezés ideje alatt. Ajánlott egy szelőztetési terv elkészítése.

Baleset- és kármegelőzés
• Becsípődés veszély, ha záráskor kezünk az ablak tokja és szárnya közé kerül
• Sérülés veszély erős szél terheléskor (pl. vihar, huzat, stb.). Az ablakszárny hírtelen be-és kicsapódásának kivédésére rendelkezésre állnak speciális fékező mechanizmusok.
• Nem szabad a szárnyat többletsúllyal terhelni
• Kerülni kell az ablakszárny falkávának való ütközését, különösképpen túlfeszítését
• A tok és a szárny közé semmilyen tárgyat nem szabad helyezni


Csigaterv Építész Stúdió Kft.
iroda: 1117 Budapest, Fehérvári út 44.
mobil: +36-70/770-6091
e-mail: csigaterv(kukac)gmail.com
Szolgáltatások:
lakóépületek tervezése és engedélyeztetése
családi házak, társasházak, villák, nyaralók, luxus otthonok
Mert Mindenkinek kell egy otthon!
Vissza a tartalomhoz