Porotherm VS Ytong | Miből építsük fel családi házunkat? - Csigaterv Építész Stúdió Kft.

Tartalomhoz ugrás
Építész Infó > Építőipari termék

Porotherm VS Ytong

A választás nem egyszerű, hiszen két teljesen más építőanyagról beszélhetünk.
A tégla nagy hagyományokkal bíró égetett vázkerámia, míg az Ytong pórusbeton vagy gázbeton, relatív fiatal építőanyag, ami rövid idő alatt igen nagy népszerűségre tett szert. Mindkét anyag rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal is, amelyeket mérlegelve kell eldöntenünk, hogy mely tulajdonságokat részesítünk előnyben adott helyzetben. Ytongból és Porotherm téglából is terveznek házakat az építészek,   csupán meg kell vizsgálnunk, hogy nekünk melyik lenne a kedvezőbb.

Egy kis segítség a döntésben, melyben végignézzük e két féle falazóelem előnyeit és hátrányait.

Mi is az a hőtároló képesség?
Íme egy egyszerű példa, mely után minden világos lesz.
Reggel általában munkába indulunk, a gyerekek iskolába, óvodába, szóval napközben nem tartózkodunk otthon. Ha este kellemes hőmérsékletű lakásba, szeretnénk haza érkezni, akkor folyamatosan fűtenünk kell otthonunkat.

Egy jó hőtároló tömeggel rendelkező családi ház olyan, mint egy cserépkályha, amely felveszi a hőt, majd azt fokozatosan adja le, így biztosítva számunkra a kellemes hőmérsékletet. Hasonlóan működnek a falak is.  A hőtároló képesség egyenesen arányos a tömeggel.

Egy nehezebb szerkezet több hőt tud tárolni, ezért ha pl ha lekapcsol a kazán, vagy elalszik a tűz a kandallóban, akkor sem hűl ki egyhamar otthonunk, mert a falak mint egy hősugárzó ontják magukból a meleget. Egy könnyebb szerkezet esetén ez az érték rosszabb.
A vasbeton fal súlyából adódóan még több hőt tud felvenni, illetve visszasugározni, viszont ne feledkezzünk meg arról, hogy a vasbeton fal hőszigetelő képessége gyenge.
De egy olyan épületnél, ahol 20-30 cm hőszigetelésben gondolkodunk, lehet létjogosultsága, sőt kitűnő választás lehet.

Porotherm Profi
Ytong alkalmazása
Porotherm Profi
Ytong
Csigaterv Építész Stúdió Kft.
iroda: 1117 Budapest, Fehérvári út 44.
mobil: +36-70/770-6091
e-mail: csigaterv(kukac)gmail.com
Szolgáltatások:
lakóépületek tervezése és engedélyeztetése
családi házak, társasházak, villák, nyaralók, luxus otthonok
Mert Mindenkinek kell egy otthon!
Vissza a tartalomhoz