Építészeti tervezés menete - Csigaterv Építész Stúdió Kft.

Tartalomhoz ugrás
Építész Infó > Tervezés - Építés

Tervezés menete

Építész kiválasztása

Jogszabály írja elő, hogy olyan építész végezhet tervezői tevékenységet,
aki tagja a Magyar Építész Kamarának és tervezői jogosultsággal rendelkezik.
A jogosultság csak alapfeltétel a tervezéshez, ez azonban sajnos még nem garantálja a minőséget.
Tervezési program összeállítása
Ez a lépés akár korábbra is tehető, nem feltétlen szükséges az építész közreműködése, de   mindenképp egyszerűbb vele együtt megcsinálnunk. A tervezési program nem más mint egy útmutató az építész tervező számára, melyben a mi igényeink szerepelnek a családi ház tervezésére vonatkozólag.
Például milyen  helyiségeket, foglaljon magába a tervezendő épület, hány szintes legyen, milyen stílusú,  a funkciók egymásba kapcsolódását is leírhatja (hálóhoz tartozó gardrób, vagy fürdő),  valamint sok egyéb más dolgot, melyek az építész és köztünk történő kérdez-felelek  során  jönnek elő.
Sokszor olyan kérdések merülhetnek, fel melyre nem biztos, hogy azonnal tudjuk a választ,  de   tervezőnk segítségével könnyedén megválaszolhatjuk ezeket.
Vázlattervek elkészítése
Először is összeállítjuk a tervezési programot, mely tartalmazza a megrendelői kéréseket szempontokat. (milyen stílusú, nagyságú, szintszámú házat szeretne, milyen helyiségek,  kapcsolati rendszerek kerülnek kialakításra, hány szobát, fürdőt szeretne, stb..  További fontos tényező, hogy mekkora az az összeg melyet az építkezésre tudnak fordítani.


Ezek, valamint a helyi építési szabályzat (valamint további előírások) ismeretében készítem el az első vázlatterveket. A célom hogy olyan terv készüljön, amely minden tekintetben megfelel az elképzelésüknek. A tervezés folyamán látványtervekkel segítem Önt, Önöket a döntésben, hogy már az építkezés megkezdése előtt láthassuk a megálmodott otthont.

Szerkezeti szempontok
A végleges vázlatterv elfogadását követően elkészítésre kerül az építési engedélyezési tervdokumentáció, illetve bejelentés esetén az egyszerűsített építész kiviteli terv.
Szükség esetén egyeztetjük az illetékes szakhatóságokkal a terveket, beszerzésre kerülnek a szükséges szakhatósági állásfoglalások.
Ezek birtokában kerül benyújtásra az építési engedély terv a területileg illetékes építésügyi hatósághoz engedélyeztetésre az ÉTDR rendszeren keresztül, míg bejelentési kötelezettség esetén az E-Naplóba kerül feltöltésre a dokumentáció.
Építész és szakági tervek benyújtása hivatal felé

Csak engedélyezés esetén, a bejelentésre nem vonatkozik
A tervdokumentáció elkészültét követően a dokumentációt be kell nyújtanunk a helyi építési hatósághoz. A hatósági ügyintézés határideje a hiánytalan tervdokumentáció leadását követően 15 nap, ami a gyakorlatban inkább legalább 1 hónap! Az engedélyről szóló határozatot az építésügyi hatóság a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak is megküldi, akik fellebbezést nyújthatnak be 15 napon belül.
Az építési engedély a 15 nap elteltével emelkedik jogerőre, ezt követően kezdhetjük meg az építkezést, ill bontást, de előtte még ne feledkezzünk el bejelenteni az építkezés megkezdését.

Csigaterv Építész Stúdió Kft.
iroda: 1117 Budapest, Fehérvári út 44.
mobil: +36-70/770-6091
e-mail: csigaterv(kukac)gmail.com
Szolgáltatások:
lakóépületek tervezése és engedélyeztetése
családi házak, társasházak, villák, nyaralók, luxus otthonok
Mert Mindenkinek kell egy otthon!
Vissza a tartalomhoz